7 май 2013 г.

Бюлетина 27: "Коалиция от партии Демократи за силна България и Български демократически форум"


 

http://izbori2013.dsb.bg/

Най-любопитните обещания на тази политическа формация:
  • Странна икономическа платформа, която едновременно облекчава създаването на малък и среден бизнес (от финансова гледна точка), а след това ги зарива с бюрокрация и бумащина.
  • Промени в здравеопазването - раздържавяване на здравно-осигурителната каса и конкуренция между лечебните заведения за пациенти. Много опасно решение, което може да доведе до хаос. Социалните услуги не бива да бъдат пазарно регулирани, а държавно-гарантирани. В противен случай, най-слабите играчи (да се чете - граждани без пари) могат да останат без достъп до здравно осигуряване.
  • Добра земеделска програма, която обаче стимулира разпродажбата на големи парцели земя на чуждестранни фирми (а от 2014 г. - и физически лица).
Обобщение: Много добре написана платформа, която включва и стъпките за решаване на проблемите. Типичния за Костов стремеж към приватизация - който аплодирам в общия случай - е налице, но преминава в социалните сфери, където държавата трябва да се намеси и да гарантира равноправен достъп до тези услуги на всички граждани. Субективна оценка: 6/10.

Класация на партиите, Избори 2013.

2 коментара:

  1. Държавата няма място в социалните сфери. Там където тя се настани следва профанизация, разхищение и паразитизам. Държавата трябва да контролира, дали се спазват правилата. Ако аз си плащам за здраве и не го получа когато ми е нужно - затвор за виновника. Ако аз не си плащам за здраве - никой не ми е виновен. Ако някой каже - ама той не може да си плаща за здраве - да се подкрепи дарителството и готово.
    Ако аз си плащам за пенсия не искам тя да отива в ръцете на държавата и после да товаря децата си да ме издържат с техните осигуровки и данъци.
    Искам да си плащам на частен фонд както в холандия, и ако този фонд злоупотреби - затвор и конфискация, но не когато фалира а щом наруши правилата!
    Естествено това е много трудно, защото българския чиновник го МЪРЗИ и е далавераджия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласен съм, че най-добрия вариант е малък държавен апарат, който следи за прилагането на законите и не се намесва в работата на бизнеса, но има определени сфери, които трябва да останат чисто държавни. Пример за това е полицията и армията, защото държавата трябва да има монопол над насилието, което пък да обслужва не лични а обществените интереси.

      По същия начин съм съгласен, че не е справедливо да плащаш здравни осигуровки, а насреща да не получаваш нищо. Причината за това е неспособността на хората да се разплащат с държавата, от което страдат плащащите граждани.

      Ако се премине в система на частни, конкуриращи се здравни каси, всеки ще трябва да чете и подписва огромни договори, които указват какво се и не се покрива, което ще е извън знанията на средния българин, т.е. ще говорим за форма на законен рекет, каквато е настоящата ситуация с автомобилното каско.

      При частна система, тези които не могат да си позволят здравно осигуряване ще са в безизходица. Ако имаше функционираща дарителска практика, то тя вече щеше да им е покрила здравните осигуровки и нямаше въобще да водим този разговор.

      Социално правилното решение е само едно - възстановяване на икономиката на страната, така че хората да могат да внасят данъците и осигуровките си, тъй работят и са нормално платени. А лесния път е създаване на здравни карти - който може да плаща, ще се лекува (или ще лекува свои роднини със своята осигуровка), а останалите да се спасяват - тук вече достигаме до реалността на джунглата и не можем да говорим за нормално функционираща държава, а такава, която стимулира хората да се борят със зъби и нокти, както и свързаните с това наглост, корупция, нарушаване на законите за лична облага и т.н.

      Изтриване