29 април 2013 г.

Бюлетина 10: "Коалиция Съюз на демократичните сили"http://www.sds.bg

Коалиция от партиите СДС, "Обединени земеделци", "Движение Гергьовден", "Радикалдемократическа партия в България", "Българска социалдемократическа партия", които са осъзнали, че могат да влязат в парламента само и единствено ако работят заедно.

Подобно на други партии, твърдят че представляват нова алтернатива, за която трябва да гласуваме, ако искаме промяна. А промяната според тях е следната (интересните моменти):
 • Запазване на плоския данък - което е правилно, но след това пускат бомба с желанието си да влезем в Еврозоната (за незапознатите с термина - изоставяме националната си валута и приемаме Еврото). Не съм сигурен, че има един икономист, който може да предположи какви биха били икономическите последици от това решение - дори огромната немска икономика хлъцна, когато премина през този процес.
 • Без минимална работа заплата, но с минимални прагове за осигуряване. Това е наистина крайно дясна мярка, достойна за името на партията. Предполагам, идеята на автора е така да се увеличи броя на осигурените (повече приходи за бюджета, по-добра здравна система), а заплащането да остане проблем на взаимоотношенията между работодателя и служителя. Но реално, това ще доведе до по-силен бизнес и държава с роби, които законно работят за жълти стотинки, а бюджета ще е все толкова празен.
 • Осигуряват 300,000 таблета за българските училища. Защо? Какви плюсове носи това, в образователна система, в която учителите не могат да се справят със собствените си телефони? Плюса, разбира се, е за братовчеда, който има компютърна фирма.
 • Конкурентни здравни каси - в момента няма пари за една здравна каса. Ако се приватизират, конкуренцията ще бъде толкова интензивна, че обикновените граждани ще трябва да подписват договори от десетки страници, които описват какво се и не се покрива, а застраховхите живот ще станат "задължителни" (на принципа на автомобилното каско). С фалирането на едни здравни каси и усилването на влиянието на други, ще се достигне до ситуация на монопол или олигархия - процес, през който е възможно многократна загуба на здравните права на гражданите.
 • Задължават големите вериги супермаркети да имат поне 50% български продукти - но никъде не се споменава на какви цени, ще бъдат изкупувани.
 • "Въвеждаме забрана за извършване на съдебно-процесуални действия срещу граждани без предварително уведомяване със срок, позволяващ да се вземат адекватните мерки за представяне в съда" - мярка, която одобрявам, предвид ниската правова култура на повечето граждани.
 • "Променяме законовия  статут за неизбежната самоотбрана, като разширяваме полето на защита и премахваме текстовете за „пропорционалност” на защитата спрямо нападението, даваме право за използване  на всички средства в рамките на закона за предотвратяване на грабеж." - тоест ако ви изскочат с нож, можете да ги застреляте. Остава въпроса кой ще ни разреши да притежаваме огнестрелно оръжие.
 • "Намаляваме и оптимизираме административния апарат." - смела и икономически правилна стъпка, ако наистина не се притесняват да уволнят хиляди държавни служители.
 • Референдум за тютюнопушенето - възможно е само с тази точка да спечелят и загубят хиляди гласове.
 • "Българско гражданство да става (да се предоставя?) след задължителен изпит по български език и история на България, включително и за кандидатите с български произход. " - крайно дясна мярка, но такава, която ще се хареса на ЕС и крайните националисти в България.
 • "Премахваме държавните субсидии за замърсяващи производства." - остава въпроса дали ще бъдат регулирани?

Обобщение: Крайни мерки, които макар и да не ми допадат напълно, потвърждават че партията е наистина дясно ориентирана. Ако бъдат избрани, ще тласнат България много повече, от която и да е друга партия - но въпроса е дали ще е в правилната посока? Субективна оценка: 7/10.

Класация на партиите, Избори 2013.

4 коментара:

 1. Май навлизат леко в зоната на Атака...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не изцяло - например Атака се опитват да увеличат държавния апарат.

   Изтриване
  2. Основното в платформата на Атака е ксенофобията и отричането на всичко различно. При СДС това липсва.

   Изтриване
  3. Ксенофобията е налице, да, но не отричат всичко различно - някои от промените, които предлагат са шокиращи.

   Изтриване