Прогноза, Избори 2013

Редакция: Прогнозата за изборите на тази страница е анализирана тук.

Получих критика, че като политолог трябва да се ангажирам с прогноза за изборите, а не само да анализирам партиите. Ако получавах парите си от тази сфера на дейност, нямаше да го направя, защото това е равносилно на професионално самоубийство - особено вярно за настоящите избори, за чийто край може само да се гадае.

Ако някой твърди, че може да даде точна прогноза, преди да са приключили самите избори, не му вярвайте - това е платена агитация!


Повечето агенции сочат над 50% избирателна активност, което намирам за крайно невероятно - според мен процента ще е около 35-40%, в най-добрия случай.
 1. БСП: 21-26% - Негативния вот към ГЕРБ вероятно ще облажи БСП, тъй като повечето хора изпитват страх да гласуват за малки и неизвестни партии. Традиционните гласове на пенсионерите ще помогнат на партията да достигне първо място.
 2. ГЕРБ: 20-25% - Няма как да съсипеш една държава и да си задържиш рейтинга, но пък и няма как да обясниш на всички овце, гласували за силен пъдар, че правят отново грешка.
 3. ДПС: 5-10% - Партията се разцепи неколкократно и това ще намали броя на избирателите й в полза на Център - свобода и достойнство.
 4. Атака: 5-10% - Голяма част от гласовете за тази (вече не толкова крайна) партия ще отидат за други националистически движения като ВМРО и НФСБ. Според мен ще има отлив и към популистки движения като Глас народен.
 5. Движение България на гражданите: 3-7% - Традиционно, българите няма да видят силен лидер в жена - не случайно досегашния министър беше мутра. Дори не съм сигурен, че ще успеят да влязат в парламента, което ще е жалко.
 6. ДСБ и БДФ: 3-6% - Това е партия на бизнесмени-интелектуалци, които виждат решение в приватизацията на всички сектори. Трудно ми е да преценя дали ще бъдат представени, но в исторически план винаги са успявали.
 7. СДС: 1-5% - Хората загубиха вяра в десните, а почти никой няма да прочете сравнително добрата им платформа за настоящите избори.
 8. ВМРО: 1-5% - Партията на ксенофобите, която ще обере част от гласовете на Атака.
 9. Други: 10-35% - Тук дори не мога да изкажа бегло предположение. Разочаровани от традиционните партии, много избиратели ще се замислят за алтернативи, но същевременно ще се притесняват да гласуват за тях, тъй като гласа им може да бъде разпределен, ако малката партия не достигне нужните 4%.
Важно е да се отбележи и фактора "измама", тъй като водещите партии ще направят всичко възможно да манипулират гласовете и медиите. Последните ще въртят платени новини и репортажи, които ще убеждават гласоподавателите, че "Партия Х" води, т.е. няма смисъл да гласувате за други партии. Обаче...

 

...гласувайте, въпреки това! 


Корекции на прогнозите:
 • Във връзка в твърдението на ТВ7, че ГЕРБ са разпечатали 350,000 допълнителни бюлетини. Само преди няколко часа, на същата страница, предположих, че ще има сериозна манипулация на гласовете - това са над 10% от избирателите. Според мен, поне 20% от настоящите гласоподаватели на ГЕРБ ще се ориентират към други партии, което гарантира победата на БСП и четирите процента за ДСБ и Движение България на гражданите.

5 коментара:

 1. ВМРО няма да влязат!

  ОтговорИзтриване
 2. Съжалявам, но това са пълни глупости.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Оказа се, че не са: http://zakogo.blogspot.com/2013/05/2013.html

   Изтриване
 3. Здравейте,
  разгледах цялата страница и не намерих никаква информация за вас, автора на този блог, освен тази в заглавието. Това ме накара да се зачудя още повече кой ли би положил толова усилия за създаването на един подобен анонимен блог. Благодаря ви и ви поздравявам за работата ви над него!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен14 май 2013 г., 1:33

   Здравейте, аз съм автора.

   Избрах анонимността, тъй като не вярвам в свободата на словото в България, както и че критиката към определени партии (а аз съм прегледал всички) няма да остане незабелязана и ненаказана. Не желая да съм поредния подслушван, или пък с обърнат наопаки апартамент, под предтекст, че притежавам стоки без бандерол.

   А причината за създаването на блога беше проста - оцених партиите по определеи критерии, които публикувах, така че да спестя време на хората, които не могат да си позволят да отделят две седмици да преглеждат дълги и странни политически платформи.

   Радвам се, че информацията ви е харесала - остана да публикувам само още една кратка статия, относно резултатите от изборите - изчаквам ЦИК да приключат официално с преброяването.

   Изтриване