29 април 2013 г.

Бюлетина 9: "Движение модерна България"

http://dvizhenieto.org/

Любими моменти от платформата на тази "не-партия":
  • "Ние сме гражданска, непартийна листа." - Която е регистрирана като партия за изборите.
  • "НЕ ОБЕЩАВАМЕ ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ ВЪРХУ ВЛАСТТА,  А ДЕЙСТВАМЕ ЗА ДА ГО ИМА" - По-добре е да обещаете и да действате. Писането с главни букви из целия ви сайт не ви прави активни, а неграмотни.
  • "НИЕ САМИТЕ ЩЕ ПОДЛЕЖИМ НА РЕАЛЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ" - Тоест, граждански контрол за гражданския контрол.
  • "Партиите вземат абсурдните двеста милиона с които стават все по-могъщи и несменяеми с купени  гласове,  високо платени партийни функционери и медиен комфорт" - Това е вярно и е причината множество странни партии да се опитват да се доберат до властта. Но е важно да отбележим и друго -  веднъж избрани, членовете на Движение Модерна България също ще имат нужда от заплати, представителни пари, апартаменти под наем, пътни разходи и бонуси за най-трудилите се "не-съпартийци". Тогава ще им се сторят малко.
  • "НЕ СМЕ СЕ СЪБРАЛИ СТИХИЙНО ОТ „КОЛ И ВЪЖЕ""- Това, разбира се, означава, че те са по-специални от останалите граждани, т.е. те са далеч по-подходящи да ръководят държавата от определени други групи българи (примерно от селата Кол и Въже, чийто обитатели се придвижват стихийно).
Реалните промени които предлагат са малко, но винаги са под мотото "граждански контрол над", а именно контрол над властта, монополите, природните ресурси и облекчаване дейността на малкия и среден бизнес.

Странната логика на тази партия разделя страната на две - правителството (лошите) и гражданите (добрите, опресираните). Това е било актуално по времето на Луи XVI и Френската революция (макар че, лидера на ГЕРБ се вписва добре в ролята на еднолично управляващ), но с установяването на парламентарно управление в България, всеки добре образован българин трябва да осъзнае, че начина за промяна на държавата е парламентарното представителство (народните представители, които работят в парламента, се избират от народа, именно за да контролират правителството; а самият парламент се контролира от президента!).

Обобщение: Объркана партия, която е плод на народния гняв. Има потенциала да вкара нови лица в парламента, но също така да разшири вече огромния и скъп държавен апарат до невиждани досега размери. Показната липса на политически знания е допълнителен повод за притеснения. Субективна оценка: 2/10.

Класация на партиите, Избори 2013.

1 коментар: