6 май 2013 г.

Бюлетина 20: "Християндемократическа партия на България"

 

http://cdp.bg

"Създадената по божията промисъл българска държава е единствената на европейския континент, запазила своето първоначално име – БЪЛГАРИЯ."

Сред безкрайно дългия текст на програмата, намирам странните цели на партията:
  • да събуди геопаметта и социорефлекса на българите за оцеляване;
  • да укрепи техния геоимунитет за борба с главните опасности;
  • да мобилизира останалите неопоскани вътрешни и възможните външни ресурси за излизане на България на печеливши позиции на международния пазар. 

Макар и да се уплаших от странния речник на автора, последното изречение буди интерес - тази идея се развива и по-нататък, при описването на настоящите проблеми:
  • Почти стопени икономически ресурси.
  • Необратимо загубени стопански предимства и силни експортни производства на международния пазар.
  • Огромни и постоянно увеличаващи се външен дълг и външнотърговски дефицит.
  • Ниска конкурентоспособност на българското производство и незначителни обеми износни стоки.
  • Незадоволително равнище на преките частни инвестиции (ПЧИ) и доминиране на непроизводителен капитал (за недвижими имоти, земя, хазарт).
  • Асимилирани от западни фирми (чрез приватизацията и други форми на ограбване) основни промишлени мощности на българската икономика (химически стоки, индустриална мед, злато, цемент, машини, съоръжения и пр.).
  • Разрушено, разграбено и раздробено селско стопанство, неспособно да гарантира аграрната сигурност на страната и силни експортни позиции.
  • Загубване на енергийното предимство и изпадане на страната в енергийна зависимост и несигурност.

За разлика от други партии, християндемократите описват много добре настоящата ситуация. Но какви са стъпките за преодоляването на тези проблеми?
  • Осигуряване на ПОСТЪПАТЕЛЕН икономически (достатъчно висок и устойчив) растеж на БВП;
  •  ГАРАНТИРАНЕ на продоволствената и енергийна сигурност;
  • Формиране на ИНОВАТИВЕН ЕКСПОРТНООРИЕНТИРАН МОДЕЛ на националната икономика;
  • Намаляване на ВЪНШНОТЪРГОВСКИЯ ДЕФИЦИТ и на огромната ВЪНШНА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ.
  • Преборване с ПРОБЛЕМИ като нарастващата инфлация, увеличаващата се енергийна зависимост и ниска енергийна ефективност, недоходоносния, раздробен, маломащабен и некачествен износ, изострящия се дефицит от високо, средно и нискоквалифицирана работна сила, неусвояването на средства от еврофондовете, функционирането на маломощен малък и среден бизнес.
"В основата на икономическия растеж стоят раздуто вътрешно потребление, „помпано“ от внос... агресивна финансова, банкова и застрахователна потребителска инвазия на чуждестранни банки (само БНБ е все още формално българска)... Пазарът на недвижими имоти бе преднамерено надут и закономерно се „спука”. Прането на капитали, най-вече в строителството, хазартния бизнес и туризма, деформира необратимо българската икономика... Много малко са фирмите с българска идентичност... Реалната икономика се „изпари”! Без производство на стоки икономика не се развива!"

Дами и господа, читатели на този блог, скъпи зрители на това избирателно първенство, вие сте свидетели на политическа драма - това първата и единствената партия, която идеално е уцелила единия от двата основни проблема на българската икономика - липсата на производство и износ на български стоки. Малко по-надолу можем да прочетем и за втория:
  • Създаване на условия за равнопоставеност между всички граждани и стриктно спазване на законите на  Република България, и независима съдебна система.

 
Обобщение: Ако хората знаеха за тази партия, и гласа ми нямаше да бъде разпределен, щях да гласувам за тях - защото заслужават парламентарно представителство. Единствената партия на която ще дам 9/10 заради точните попадения, но ще отнема точки заради огромната, неподредена програма, която никой типичен избирател няма да прочете. Субективна оценка: 7/10.

Класация на партиите, Избори 2013.

3 коментара:

  1. http://cdp.bg/?page=programme&language=bg
    имат си сайт хората.

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо щях да ти напиша сайта... И аз преглеждах, но така е написано, че даже не ми се чете... Очаквах нещо от сорта: Издигане на Исус на подходящо място в обществото и наказание за всички, които доказано не спазват Божите заповеди... Ако е така: аз съм твърдо ЗА... Поне няма да има морален упадък и със сигурност голяма част от депутатите от предишните парламенти няма да бъдат в новия, защото ще са наказани заради неспазване на: Не лъжи! Не кради! и др.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за линковете - надявам се анализа да ви хареса. За мен това е партията изненада на тези избори, която незаслужено няма да получи гласове.

    ОтговорИзтриване