10 май 2013 г.

Бюлетина 44: "Единна народна партия"


http://www.enp.bg/

Много противоречиви и завоалирани обещания, изброявам по-интересните от тях:
  • Системата на здравното и социалното осигуряване трябва да бъде изградена на принципите на конкурентното начало, включително чрез създаването на множество осигурителни каси.
Много страшна мярка, към която са се насочили и ДСБ, което може да доведе до пълен хаос в здравната система, тъй като това е типично социална функция, за която трябва да отговаря правителството. Решение, до което могат да достигнат само хора, които са стабилно финансово осигурени и не познават кошмара, в който живеят стотици хиляди българи.
  • Изграждане на нови пътища, разширяване и рехабилитация на съществуващите.
Както казва една моя позната, "тези вафли вече сме ги яли". Какъв е смисъла от нови пътища, ако хората не могат да си позволят горивото, за да ги ползват? За какви нови пътища говорим, когато държавата ни е толкова бедна, че над тридесет години не може да построи една малка (по европейски стандарт) магистрала?
  • Подобряване на жп-инфраструктурата. Приоритетни са инвестициите, които да доведат до повишаване на средната скорост на движение по българските железници.
БДЖ трябва да бъде приватизирана, а не с огромните си разходи да тежи на врата на българските данъкоплатци. И тогава, новият ѝ собственик може да прецени дали и колко ще му струва изграждането на нови линии.
  • Окрупняване на земеделските площи.
Никъде не се споменава факта, че по този начин ще бъдат още по-лесно изкупени от международни организации, в началото на 2014 година, с което България ще се лиши от един от най-ценните си ресурси, които са основна подпора при възстановяването на икономиката.
Има редица други обещания, но спрях с анализа им до тук - тези са достатъчни, за да определя настоящата партия като странен клонинг на "ГЕРБ", но на стероиди.

Обобщение: Икономически грешни мерки, които доказано доведоха България до провал, под управлението на "ГЕРБ". Субективна оценка: 1/10.

Класация на партиите, Избори 2013.

Няма коментари:

Публикуване на коментар