14 май 2013 г.

Анализ на изборните резултати, 2013

В прогнозата за изборните резултати допуснах три важни грешки:
  • Не очаквах толкова висока активност, която вероятно беше породена от множеството призиви на политиците към гласуване, във връзка с намерените 350,000 бюлетини.
  • Не очаквах българите да са толкова неинформирани относно другите партии, за които можеха да гласуват, т.е. очаквах далеч повече гласове за малките партии, които щяха да създадат добра опозиция и да вкарат нови лица в парламента. Това беше очакването и на нахлулите в НДК "лидери" на протестиращите групи, късно в изборния ден.
  • Не очаквах българите да са толкова необразовани, че отново да гласуват за партия ГЕРБ, въпреки скандалите с бюлетини, въпреки изтеклите записи с лидера на партията и приближените му, и най-вече, въпреки четирите години, през които много хора загубиха работата си, не можеха да платят битовите си сметки, а хиляди бизнеси фалираха, докато западни фирми изнасят парите ни навън, а ние обедняваме все повече.
Предвид горенаписаното, прогнозата ми се разминава по следния начин спрямо официално изнесените резултати от ЦИК (прогноза :: преброени гласове :: отклонение спрямо най-близката стойност на прогнозата):

Активност: 35-40% :: 51.33% :: 28%
  1. БСП: 21-26% :: 26.65% :: 2.5%
  2. ГЕРБ: 20-25% :: 30.53:: 22%
  3. ДПС: 5-10% :: 11.22% :: 12.5%
  4. Атака: 5-10% :: 7.31% :: 0%
  5. Движение България на гражданите: 3-7% :: 3.25% :: 0%
  6. ДСБ и БДФ: 3-6% :: 2.9% :: 3.5%
  7. СДС: 1-5% :: 1.38% :: 0%
  8. ВМРО: 1-5% :: 1.89% :: 0%
Средно отклонение на прогнозата спрямо реалния резултат от изборите: 7.6%
В заключение искам да кажа следното - толкова прост, импулсивен и първичен в мисленето и реакцията си народ не заслужава своята интелигенция, и затова няма право да я съди, че е напуснала родината си. Въпреки, че съм приятно изненадан от пресконференциите на БСП, ДПС и АТАКА, които следих до три сутринта, по време на които лидерите на партиите категоричено показаха, че са наясно с настоящите икономически проблеми на страната (особено Волен Сидеров), не е възможно малка група хора да избутат страната напред, докато милиони бай-ганьовци я дърпат обратно в кочината, която наричат дом, но не пропускат да оплюват ежедневно.

4 коментара:

  1. Много удобно смятате отклонението от Вашата прогноза. Ако вкарате в сметките всички малки партии, отклонението Ви ще стигне нула. Ако сметнете първите 4 партии, заедно с активността то отклонението ви достига 13%. Това за мен не е прогноза, а налучкване, съжалявам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първо, авторът казва че е сгрешил, т.е. приема прогнозата си за грешна. После, автора работи в граници - нека не забравяме, че говорим за един човек, които със сигурност не е набрал 1000 телефона и не е получил 150,000 лева за това.

      Предвид подобните отклонения в резултатите на агенциите, аз лично го аплодирам за доброто приближение - което е забавно, предвид горепосоченото заплащане на "професионалнистите", които често са виновни за изкривяване на вота (т.е. са платени не заради проучването, а за да показват "нашата партия" с повече гласове, което стимулура хората да гласуват за нея).

      Също така е важно да се отбележи, че автора можеше просто да прекопира информацията от някоя агенция - вместо това, той се е ангажирал със собствена прогноза, знаейки че ще е неточна.

      Отделен е въпроса, че отклонението може да се сметне по няколко различни начина. Аз лично не бих включил избирателната активност в общия сбор, а бих я използвал за корекция на отклонението на реалните гласове за партиите, което ще създаде прогноза с още по-малка неточност, с условието, че е допусната само една сериозна грешка, т.е. че активността е по-висока от очакваното.

      Изтриване
    2. Здравейте, аз съм автора,

      Сам написах, че "ако получавах парите си от тази сфера на дейност, нямаше да го направя [прогнозирането], защото това е равносилно на професионално самоубийство - особено вярно за настоящите избори, за чийто край може само да се гадае."

      Никой не можеше да предположи, че ще има парламент с четири партии, нито вярвах, че има толкова необразован и неинформиран народ, които въпреки компроматите, пак ще гласува за ГЕРБ. И сгреших в преценката си, приемайки по-голямата част от българите за нещо повече от бай-ганьовци.

      Да, прогнозата ми е грешна, но както посочва читателя над мен - на който съм благодарен - някои агенции също сгрешиха, а аз не получавам никакви приходи от този блог, с които да извърша каквото и да е проучване, нито пък имам претенциите да съм добър статистик. Последното е очевидно, предвид простия начин, по който съм сметнал отклонението.

      Изтриване
    3. "Това за мен не е прогноза, а налучкване, съжалявам."

      В контекста на изборите, не виждам разлика между термините прогноза и налучкване, освен в заплащането на хората, които го правят.

      По-важното в момента е дали ще се състави правителство от бсп и дпс и накъде ще се обърне атака.

      Изтриване