10 май 2013 г.

Бюлетина 40: "ДПС"


http://www.dps.bg/

Партията, която е естествен опонент на националистически движения като "Атака" и "ВМРО", която - подобно на "БСП" и "ГЕРБ" - е по-скоро бизнес клуб, който лобира за желаните от членовете си законови промени, а не за тези, които ще помогнат на малцинствата, които представлява. Последното е причина "ДПС" да се разцепи неколкократно, благодарение на което се създадоха нови партии и коалиции като "Център - свобода и достойнство" - амалгама от "НДСВ" и "НПСД", чиято платформа оцених високо.

От платформата на "ДПС" става ясно, че те се поставят като естествен опонент на "ГЕРБ" и авторитарното им управление. Обнадежден от ясната им позиция, очаквах да прочета още за мерките, които ще предприемат в тази насока, но по-скоро се разочаровах от логиката им:
  • ДПС разбира финансовата стабилност като съхраняване на валутния борд, а не като замразяване на доходите. Събитията от последните месеци показаха, че най-голямата заплаха за макроикономическата стабилност е бедността.
Да определиш бедността като основен проблем, вместо като признак за ужасното състояние на българската икономика е еквивалентно на това да се оплакваш, че педала на газта в автомобила ти е повреден, докато реалния проблем е, че горивото е свършило.
Основния проблем е липсата на производство и износ на българска продукция - защото когато изнасяме наши стоки, внасяме чужди пари, а те правят всички по-богати. Тогава, и само тогава, няма да има бедност, а партии като "ГЕРБ" няма да могат нагло да се хвалят, че раздават помощи на страдащите българи, вместо да се засрамят, че бедните са продукт на тяхното управление.
  • Фактическа либерализация на вътрешния пазар на енергия. Премахване на законодателните и информационните пречки пред потребителите, свързани с правото на избор на доставчик на енергия, защита на потребителите от енергийните монополи.
За тези, които все още живеят в информационно затъмнение, ще обясня отново, че цените на тока в България не са високи, а имаме ниски заплати. На кого ще плащаме за ток няма значение, защото се използват едни и същи източници на енергия, и по тази причина не можем да очакваме значителни разлики в крайната цена на тока, независимо от това, с коя компания имаме договор.
  • Разширяване на диапазона на произвежданите в страната биологични, екологично чисти селскостопански продукти – и като география, и като видове, конкурентни и търсени на общия европейски пазар. Изграждане и защитаване на българска марка биологични хранителни продукти.
Мярка, която подкрепям, и едно от много на брой екологично насочени обещания на "ДПС", които се представят в значително по-зелени одежди от много други екологични организации.
Други интересни обещания засягат реформата на здравната и съдебната система, като предложените мерки няма да решат основния проблем и при двете (липса на пари за здравната каса и независима дейност на съда).

Обобщение: "ДПС" се е превърнала в зелена партия, която по никакъв начин не подсказва, че ще продължи да обслужва етнически интереси. Въпреки това, трябва да отбележа, че платформата им не отговаря на настоящите проблеми на българската икономика. Субективна оценка: 6/10.

Класация на партиите, Избори 2013.

Няма коментари:

Публикуване на коментар