28 април 2013 г.

Бюлетина 6: "Център - свобода и достойнство"http://www.ndsv.bg/content/5711.html

Коалиция между НДСВ и НПСД - най-неочакваната комбинация за мен, с най-голям потенциал за внасяне на нови кадри в правителството (тоест, не потомствените комунисти от БСП и ГЕРБ).

Докато целта на НПСД е да обере негативния вот на турския и вероятно на ромския етнос, който с право се разочарова от ДПС, НДСВ ме изненадоха с една от най-добрите политически платформи, които съм чел, и на която искам да обърна специално внимание.

Обещанията им са обстойни и е невъзможно да се изпълнят в рамките на един мандат (в тази връка няма нито една партия, която е начертала само няколко основни посоки на развитие), но дори да изпълнят само част от тях, ще определят правилна посока за страната.

Тези, които намирам за най-интересни:
 • Намаляване на разходите на обществения сектор (!), приватизация на държавни предприятия (спрете да се залъгвате, че държавата е добър стопанин!), "повече държавност, по-малко държава в икономиката" (първата партия, която намеква за намаляване на размера на държавния апарат), по-малка регулация на бизнеса (намалена бюрокрация и проверки от всеки за всичко).
 • Образование и наука - широка и обстойна програма, тук-таме със странни идеи, но като цяло със стремеж за подобряването му.
 • Реформа на здравната система
 • Борба с корупцията и контрабандата (сивия сектор), равенство пред закона - което трудно ще променят, тъй като изисква промяна в мисленето на гражданите.
 • Екология - най-същественото обещание е контрола над замърсяващите производства в страната, които в момента работят необезпокоявани.
 • Селско стопанство - стимулирането му (в момента е унищожено и неконкурентоспособно), производство на високо ценените на Европейския пазар еко продукти (т.е. най-после да почнем да изнасяме повече от колкото внасяме и да повишим жизнения си стандарт).
 • Привличане на малкия и среден бизнес в европроекти, което в момента е възможно само на хартия.
 • Енергетика - заемат позиция, за разлика от други партии и са "за" атомната енергетика, което е много смела постъпка - повечето избиратели не осъзнават, че нашата икономика се крепи изцяло на евтината ни електроенергия (а тя е евтина - проблема е в ниските ни заплати!).
Никъде няма обещан безплатен интернет, никъде няма обещан безплатен обяд. Това е партията за разумния българин, а заедно с НПСД - партията за българина, който не мрази етносите в България, а точно обратното - иска с общи усилия да оправи батака, в който се намираме в момента.

Обобщение: Много прогресивна платформа, с голям потенциал, която не може да бъде изпълнена за четири години. Дори и да изпълнят част от обещанията си, България ще е на прав път. Субективна оценка: 8/10.

Класация на партиите, Избори 2013.

2 коментара:

 1. Даже не знаех за тази коалиция - звучи интересно.

  ОтговорИзтриване
 2. Аре, бе, някакви рязани бургии ще управляват. Обаче пък има и ненормалници като ВМРО, които пък искат да ги избият.

  ОтговорИзтриване