29 април 2013 г.

Бюлетина 10: "Коалиция Съюз на демократичните сили"



http://www.sds.bg

Коалиция от партиите СДС, "Обединени земеделци", "Движение Гергьовден", "Радикалдемократическа партия в България", "Българска социалдемократическа партия", които са осъзнали, че могат да влязат в парламента само и единствено ако работят заедно.

Подобно на други партии, твърдят че представляват нова алтернатива, за която трябва да гласуваме, ако искаме промяна. А промяната според тях е следната (интересните моменти):
  • Запазване на плоския данък - което е правилно, но след това пускат бомба с желанието си да влезем в Еврозоната (за незапознатите с термина - изоставяме националната си валута и приемаме Еврото). Не съм сигурен, че има един икономист, който може да предположи какви биха били икономическите последици от това решение - дори огромната немска икономика хлъцна, когато премина през този процес.
  • Без минимална работа заплата, но с минимални прагове за осигуряване. Това е наистина крайно дясна мярка, достойна за името на партията. Предполагам, идеята на автора е така да се увеличи броя на осигурените (повече приходи за бюджета, по-добра здравна система), а заплащането да остане проблем на взаимоотношенията между работодателя и служителя. Но реално, това ще доведе до по-силен бизнес и държава с роби, които законно работят за жълти стотинки, а бюджета ще е все толкова празен.
  • Осигуряват 300,000 таблета за българските училища. Защо? Какви плюсове носи това, в образователна система, в която учителите не могат да се справят със собствените си телефони? Плюса, разбира се, е за братовчеда, който има компютърна фирма.
  • Конкурентни здравни каси - в момента няма пари за една здравна каса. Ако се приватизират, конкуренцията ще бъде толкова интензивна, че обикновените граждани ще трябва да подписват договори от десетки страници, които описват какво се и не се покрива, а застраховхите живот ще станат "задължителни" (на принципа на автомобилното каско). С фалирането на едни здравни каси и усилването на влиянието на други, ще се достигне до ситуация на монопол или олигархия - процес, през който е възможно многократна загуба на здравните права на гражданите.
  • Задължават големите вериги супермаркети да имат поне 50% български продукти - но никъде не се споменава на какви цени, ще бъдат изкупувани.
  • "Въвеждаме забрана за извършване на съдебно-процесуални действия срещу граждани без предварително уведомяване със срок, позволяващ да се вземат адекватните мерки за представяне в съда" - мярка, която одобрявам, предвид ниската правова култура на повечето граждани.
  • "Променяме законовия  статут за неизбежната самоотбрана, като разширяваме полето на защита и премахваме текстовете за „пропорционалност” на защитата спрямо нападението, даваме право за използване  на всички средства в рамките на закона за предотвратяване на грабеж." - тоест ако ви изскочат с нож, можете да ги застреляте. Остава въпроса кой ще ни разреши да притежаваме огнестрелно оръжие.
  • "Намаляваме и оптимизираме административния апарат." - смела и икономически правилна стъпка, ако наистина не се притесняват да уволнят хиляди държавни служители.
  • Референдум за тютюнопушенето - възможно е само с тази точка да спечелят и загубят хиляди гласове.
  • "Българско гражданство да става (да се предоставя?) след задължителен изпит по български език и история на България, включително и за кандидатите с български произход. " - крайно дясна мярка, но такава, която ще се хареса на ЕС и крайните националисти в България.
  • "Премахваме държавните субсидии за замърсяващи производства." - остава въпроса дали ще бъдат регулирани?

Обобщение: Крайни мерки, които макар и да не ми допадат напълно, потвърждават че партията е наистина дясно ориентирана. Ако бъдат избрани, ще тласнат България много повече, от която и да е друга партия - но въпроса е дали ще е в правилната посока? Субективна оценка: 7/10.

Класация на партиите, Избори 2013.

5 коментара:

  1. Май навлизат леко в зоната на Атака...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не изцяло - например Атака се опитват да увеличат държавния апарат.

      Изтриване
    2. Основното в платформата на Атака е ксенофобията и отричането на всичко различно. При СДС това липсва.

      Изтриване
    3. Ксенофобията е налице, да, но не отричат всичко различно - някои от промените, които предлагат са шокиращи.

      Изтриване
  2. Можност за заем понуден од г-дин, Бенџамин што го спасува моето семејство од финансиски обврзници {Lfdsloans@outlook.com

    Здраво на сите, јас сум самохрана мајка од Путри Адиратна од Jakакарта, би сакал да го споделам ова одлично сведоштво за тоа како добив заем од г-дин, Бенџамин, кога бевме истерани од нашиот дом кога веќе не можев да ги плаќам сметките, се измамени од разни компании преку Интернет и негираше заем од мојата банка и некои други кредитни сојузи што ги посетив. Моите деца беа згрижени за згрижување, сите бев сам на улица. Денот кога срамно влегов во еден стар училишен колега, кој ме запозна со Дејзи Морин. Отпрвин told реков дека не сум подготвена да ризикувам повеќе да барам заем преку Интернет, но таа ме увери дека ќе добијам заем од нив. На втора мисла, поради мојата бездомност морав да пробам и да аплицирам за заем, за среќа за мене добив заем од $ 80,000,00 од г-дин, Бенџамин. Среќна сум што го презедов ризикот и аплицирав за заем. Моите деца ми беа вратени и сега јас поседувам дом и сопствен бизнис. Сета благодарност и благодарност им помага на г-дин, Бенџамин што ми даде значење во животот кога ја изгубив целата надеж. Ако моментално барате помош за заем, можете да ги контактирате преку: {Lfdsloans@outlook.com WhatsApp + 1-989-394-3740.

    ОтговорИзтриване