27 април 2013 г.

Бюлетина 1: "Нова алтернатива"


http://www.novaalternativa.bg/

Разводнена политическа платформа, която се основава на обещания, но не дава ясни примери за постигането им.

Отделят специално внимание на своята програма за реформи, която ще се представи след допитване до обществото. Четейки през добре написаните, но лишени от стойност думи, оставам със следния въпрос - не беше ли по-добре да представите програмата си преди изборите, за да знаят хората за какво и кого гласуват?

В стремежа да привлекат избиратели от определени групи, наблягат на социални и пенсионни реформи, но отново без конкретни примери. Проблясък на надежда е желанието им за реформа в образователната система, но това е бързо помрачено от обещанието им да помагат на млади семейства с първото им жилище (нима оправихме икономиката, че вече можем да раздаваме пари?).

Някъде измежду обещанията се вижда най-ценното от цялата им платформа - създаването на работеща пазарна среда, подпомагане на малкия и среден бизнес и справяне с проблемите в енергийния сектор. Факта, че не се ангажират с ясна позиция относно атомната енергетика, показва че партията се притеснява да не изгуби потенциални гласове - но това е и признак за бъдещата им работа, т.е. склонни са към подгъзуване.

Обобщение: Недоизпипана платформа, вероятно създадена в последния момент, малко допирни точки с настоящите проблеми на държавата; може би ще са на ниво на следващите избори. Субективна оценка: 5/10.

Класация на партиите, Избори 2013.

2 коментара:

  1. Съгласен. Остава въпроса за кого да гласуваме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Харесва ми как е написано, надявам се да успее да коментира повечето партии през останалото време.

      Изтриване