28 април 2013 г.

Бюлетина 5: "Коалиция за България"


http://bsp.bg/

БСП в нови дрешки. Отне ми време да открия къде се намират целите, които са си поставили за изпълнение през новия мандат - сякаш сайта небрежно подмята "абе... вие си ни знаете, сега какво да четете".

Въпреки, че изпитвам крайно негативни чувства към тази партия - най-вече заради дългогодишното им безхаберие, през което оставиха държавата да работи на автопилот и през което се оформиха най-големите престъпни групи и монополите, от които страда държавата днес - ще отбележа с изненада, че част от обещанията им отговарят много добре на настоящите проблеми.

Такива са желанието им за ниски кредити за малкия бизнес, запазването на плоския данък, разплащането с бизнеса в тридесет дневен срок, както и по-високото облагане на заплатите над 4500лв. (20% за сумите над тази граница).

Не мога обаче да пропусна крайно популистките им обещания, на които ще се вържат същите необразовани гласоподаватели, които видяха силен лидер във физкултурник, а именно: 
  • Премахване на данъка за най-бедните - това са над 1 милион човека (от 2,5 милиона работещи), т.е. държавата ще се лиши от значителна част от приходите си. За сравнение, според тях има едва 45,000 човека със заплати над 4500 лева, което няма как да компенсира разликата спрямо сегашните приходи за бюджета. Но това са 1,000,000 избиратели за БСП - и много ще повярват на това обещание.
  • Високоскоростен интернет и Wi-Fi зони - това очевидно е основен проблем в страната, защото е на преден план и за други партии; сигурен съм, че ще облекчи значително живота на най-бедните и задлъжнелите. Целта тук е да се спечели вота на блеещите 18-45 годишни.
  • Граждански контрол и граждански експерти в управлението - стискаме палци протестиращите да гласуват за БСП. Останалите ще отбележат, че вече огромния държавен апарат няма нужда от допълнително разширяване.
Обобщение: Бивши комунисти, които си искат държавата обратно и ще кажат всичко, за да се доберат до властта. Не очаквайте промяна в настоящата икономическа ситуация, ако бъдат избрани с мнозинство. Единственото предимство е политиката им на неутралност, т.е. за разлика от ГЕРБ, няма да забатачат нещата допълнително. Субективна оценка: 6/10.

Класация на партиите, Избори 2013.

6 коментара:

  1. Цитат: ". Единственото предимство е политиката им на неутралност, т.е. за разлика от ГЕРБ, няма да забатачат нещата допълнително"
    Е- тук се вижда колко сте независим....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страницата с класациите показва, че автора предпочита други партии, т.е. нито ГЕРБ или БСП - според мен в тази статия изтъква факта, че БСП бяха оставили държавата на самотек (което също не е добре) и бизнеса работеше необезпокоявано, докато ГЕРБ го съсипаха със всички регулации и най-вече - изкуствено вдигане на заплатите, което е икономическо решение на човек върло комунистическо мислене (т.е. не се интересува от паразрната реалност).

      Изтриване
    2. Той бизнеса си е техен, за какво да го обезпокояват?

      Изтриване
    3. Говоря за малък и среден бизнес. За техния бизнес се прокарват даже и закони (и то със задна дата).

      Изтриване
  2. Политическа неутралност - БСП ? Може би искате да кажете, че биха направили коалиция с всеки само да се докопат до властта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БСП бяха оставили държавата на самотек, което я съсипа, но за разлика от ГЕРБ, не унищожаваха бизнеса целенасочено, чрез прокарване на закони (често със задна дата), които бяха подходящи за малцина, а по тази причина - неподходящи за всички останали.

      В никакъв случай не бих гласувал за която и да е от двете партии, но не мога да отрека, че платформата на БСП отразвява настоящите проблеми и дава решение на част от тях - но такова дават и далеч по-подходящи партии, които съм записал в класацията, достъпна от менюто горе.

      Остава само да изпълнят написаното - това важи за всички партии.

      Изтриване